7 trin, der får dig til at ”nå det hele på den halve tid” i julen

 

Julegaver. Julepynt. Julebag. Juletræ. Julekort. Julemad. Julehygge. Der er nok af ting at sætte på to do-listen, når vi i dag rammer julemåneden. Men julen handler ikke om at hakke ting af på listen eller stresse forvirret rundt med en eksplosiv kort lunte. Tværtimod. Julen er hjerternes fest.

Jeg har til et interview med BT lavet syv simple trin, der hjælper dig med at skabe en jul med mere ro, nærvær og hygge. Jeg gør bl.a. op med illusionen om, at vi kan nå det hele på den halve tid. Det handler mere om, at vi skal vælge nogle få ting til og lade det vigtigste få den tid og den energi, det fortjener. Vil du vide, hvordan du gør det, så læs med her …


Trin 1: Overblik

Det første, du skal gøre, er at skabe overblik. Tøm dit hoved. Det gør du ved at få alt det, du skal nå i december, ned på lister. Lav tre lister: Ting, du kan købe, ting, du kan gøre, og ting, du skal deltage i. Husk at gøre listerne så konkrete som muligt: Juleklip i børnehaven, gløgg hos venner, skrive julekort etc. Det bliver ofte meget tydeligt, hvor vanvittigt meget, du forsøger at presse ind på ganske få uger og dage, når du gør det konkret.

Trin 2: Prioritér
De lister, du lige har lavet, er ikke lister over ting du ’skal’. Det er ting, du ’kan’ købe, gøre og deltage i. Listerne skal du nemlig bruge til at få det overblik, du skal bruge for at vælge ting ud. Nu skal du nemlig prioritere. Nogle arrangementer hiver mere i os end andre. Prioritér, om gløgg og æbleskiver i børnehaven er vigtigere end juleklip hos faster Oda eller omvendt – osv. Sørg for at udfordrer jer selv ved at vælge fem ting på listen, I helst vil, og derefter tre af dem, som er allervigtigst.

Trin 3: Sig nej
Når I har valgt de vigtigste ting på listerne, skal I til at sige nej tak. Her bliver det svært for mange, og du kommer let i tvivl igen, om du nu har prioriteret rigtigt. Kig på traditionerne. Mange ting i julen gør vi på samme måde hvert år og på samme klokkeslæt. Det er charmen ved det, og det er trygt, men hvad gør vi af pligt og af lyst? Kig på hver enkelt arrangement på listen og spørg dig selv: 1. Er det godt for dem, at vi kommer? 2. Er det godt for os, at vi kommer? 3. Har vi lyst til at komme? Er det ’ja’ til alle tre spørgsmål, så tag med. Men husk også, at nogle gange vil det bringe en særlig glæde for fx mormor, hvis I kommer.  Så skal I måske også tage med.

Trin 4: Uddelegér
Lad andre komme til. Julen handler meget om alt det, vi gør på en bestemt måde. Derfor lader vi ikke andre komme til, selvom de er en hjælp. Del noget ansvar ud til andre. Morfar tager noget med. Søster noget andet osv. Uddelegering er den korteste vej til mere tid. Slip kontrollen og lad butikken pakke gaverne ind (hvis de ellers tilbyder det). Lad mormor stå for risengrøden og onkel Jørgen for vinen, og lad slagteren stege din juleand for dig eller lad Årstiderne levere en kasse med alt til juleaften.

Trin 5: Spring over…
Der er sund og så er der usund perfektionisme. Den usunde er, når prisen for at gøre et godt stykke arbejde, bliver for høj. Når det skaber stress at præstere på et bestemt niveau – og din stress måske endda går ud over dine omgivelser. Juleperfektionisme handler om, at vi gerne vil gøre det så godt, at stemningen går hen og bliver en kende anspændt. Bestem dig i stedet for at være selektiv perfektionist. Lav anden selv, men køb adventskransen færdiglavet. Køb dejen til julesmåkagerne i supermarkedet, men lav gløggen selv. Bestem dig for, hvor du gerne må springe over, hvor gærdet er lavest, og hvor du giver din perfektionisme frit spil.

Trin 6: Planlægning
Nu har du skabt dig et overblik, valgt fra, sagt nej tak og uddelegeret. Nu skal du til at planlægge det, du rent faktisk skal. Find ud af, om der er en naturlig rækkefølge i, hvornår du skal hvad. Helt banalt skal juletræet købes, før du pynter det. Så konkret skal du tænke, når du laver planen for julemånedens gøremål. Sæt uge på gøremålene, så du ved, hvilken uge du køber julegaver, hvilken uge, du køber julemad ind, og hvilke datoer, du skal til arrangementer.

Trin 7: Husk hvad det hele handler om
Nogle gange kommer stressen af, at vi har glemt, hvad julen egentlig handler om. Måske kræver det en snak i familien. Hvad er julen for dig? Og hvordan vil du gerne have den i år? Beskriv julen 2016 i to ord. Det kan f.eks. være ’stressfri og hyggelig’ eller ’nærvær og ro’. Kig på ordene og så på din planlægning. Stemmer det overens? Har du planlagt en jul med nærvær og ro? Hvis det ikke harmonerer, skal du justere din plan efter de syv trin.

Du ønskes en glædelig og fredfyldt jul!