8 ud af 10 tror på den her livsfarlige myte. Gør du?

 

Forestil dig, du er bagud på jobbet.
Du har været det i ugevis.

Din indbakke er fyldt til bristepunktet.
Bunkerne på bordet hober sig op.
Tankerne myldrer rundt i hovedet, som en flok forvirret myrer.

Aaargh!
Det er lige til at få stress af!

Men hvad siger du egentlig til dig selv, når du er havnet dér?
Ti-tusinde skridt bagud, overvældet og stresset…

Siger du:

A. Jeg har fået nok! Nu går jeg hjem, trækker dynen langt over hovedet og satser på, at det hele går væk af sig selv. Man har vel lov til at håbe.

B. Nej, nu giver jeg den en ekstra skalle, arbejder over og kommer til bunds med det hele.

C. Jeg ved, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng mellem, hvor meget jeg arbejder, og hvor meget jeg når. Det gælder om at ‘work smarter not harder’.

 

Hvis du er som 8 ud af 10 af mine kursister, siger du B: ”Nej, nu giver jeg den en ekstra skalle, arbejder over og kommer til bunds med det hele”.

Mange (rigtig mange!) konkluderer:
”Hvis jeg er bagud, så må jeg arbejde noget mere”.

Men det er ikke rigtigt.
Det er en myte.
Og en livsfarlig én!

Undersøgelser viser nemlig, at overarbejde ikke hjælper dig. De ekstra overarbejdstimer skaber ikke flere resultater. De gør dig ikke mere effektiv. Tværtimod.

En undersøgelse fra Boston University’s Questrom School of Business har blandt andet vist, hvordan en gruppe ledere ikke kunne se forskel på medarbejdere, som arbejdede 80 timer om ugen, og medarbejdere som bare lod som om. De medarbejdere, der reelt arbejdede 80 timer, skabte ikke flere synlige resultater, end dem med normal arbejdstid.

Et andet godt eksempel er Toyota-værkstedet i Göteborg, som for snart 15 år siden sænkede deres arbejdsuge fra 40 timer til 30 timer. Og som siden har nået mere.

Ej, det kan altså ikke være rigtigt”, tænker du måske.
Når jeg arbejder mere, når jeg da mere”.

Og jo, i en kort periode (og her peger undersøgelser på max 60 timer om ugen i en til to uger) kan du godt arbejde igennem. Men ikke mere end det. Hverken i timer eller uger. For derefter går det stærkt ned ad bakke for din effektivitet og en lang række andre ting.

Som for eksempel dit helbred.

Overarbejde er nemlig ikke sådan at spøge med. Du kan faktisk dø af det. Hvis du arbejder 55 timer om ugen, har du 33% højere risiko for et slagtilfælde end dem, der arbejder 35-40 timer om ugen. Du vil også have 13% højere risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Men hvis overarbejde ikke er vejen frem, hvad er så?

Her kommer svar C ind i billedet:
Jeg ved, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng mellem, hvor meget jeg arbejder, og hvor meget jeg når. Det gælder om at ‘work smarter not harder’”.

Der er nemlig en anden vej.
Og den vil jeg rigtig gerne vise dig.

Har du fået nok af (splidt!) overarbejde?
Vil du vide, hvordan du ‘work smarter not harder
Så kom med på min 1-dags workshop Effektiv arbejdsdag – Sådan!