Den største effektivitetsløgn du kan fortælle dig selv

Verdens største effektivitetsløgn

 

Der er mange ting, der påvirker din personlige effektivitet. Dit energiniveau og dine planlægningsværktøjer er blot to vigtige eksempler. Men en anden afgørende medspiller – og i mange tilfælde desværre modspiller – er dine tanker og overbevisninger.

I løbet af en almindelig dag har du omkring 60.000 tanker. Nogle er pudsige. Andre er flygtige. De fleste er genbrug. Helt op til 90 % af de tanker, som du tænkte i går, tænker du også i dag. Og dét er interessant i forhold til din personlige effektivitet. Gennem mine foredrag og workshops får jeg et godt indblik i, hvad mange mennesker går og tænker, når det gælder personlig effektivitet. Og der er især én tanke – én overbevisning – én myte – som jeg støder på igen og igen.

Mange har nemlig den overbevisning, at de “arbejder bedst under pres“.

Men det er den største effektivitetsløgn, du kan fortælle dig selv.
Det er selvbedrag af 1. grad, og det er oven i købet en farlig en af slagsen.

Mañana, mañana
Med en overbevisning som ”Jeg arbejder bedst under pres” udskyder du dine opgaver til absolut sidste øjeblik. Det giver ingen plads til uforudsete ting. Du sætter dig selv under et hårdt psykisk og fysisk pres, som i sidste ende kan gøre dig syg med stress.

Jeg møder en del mennesker, som elsker det adrenalinkick, det giver at være under pres.  Og der er intet problem i at arbejde under pres i kortere perioder (det kan faktisk være sjovt!), men ingen kan tåle at være under konstant pres. Og det er dét, der gør overbevisningen ”Jeg arbejder bedst under pres” særlig farlig.

Men jeg arbejder altså virkelig bedst under pres”, tænker du måske? Når du har en deadline hængende over hovedet, er der ikke tid til overspringshandlinger, dårlige undskyldninger eller perfektionisme. Du har et knivskarpt fokus, og du er god til at feje afbrydelser af vejen. Og det er præcist det, der er med til at give dig det fejlagtige indtryk, at du arbejder bedst under pres.

Men nej – du arbejder, fordi du ikke har andet valg. Du har ryggen mod muren. Der er ikke tid til snik-snak, kun handling. Men det er sjældent under pres, at du arbejder bedst – det er sjældent her, at du får de geniale, skæve eller kreative ideer.

Når vi er under pres, begår vi til gengæld ofte flere fejl. Vi begynder at skære lidt for mange hjørner og glemmer måske noget vigtigt i forbifarten. Der kan let opstå forvirring. Vi kan blive kort fra hovedet og måske vrisse at dem, som vi holder allermest af. Når vi er under pres, kommer der ganske enkelt minus på både tids- og overskudskontoen. Det er sjældent her, at vi er ‘vores bedste jeg’.

Adrenalinjunkiens fix
Hvis du er adrenalinjunkie, elsker du at arbejde under pres, og du kan nok ikke lide, at blive udfordret på lige præcis den her overbevisning. Men spørgsmålet er, om du nogensinde har prøvet andet?  På et tidspunkt havde jeg en klient, som hårdnakket påstod, at hun virkelig arbejdede bedste under pres. Da jeg spurgte hende, hvornår hun sidst havde prøvet at være færdig i god tid, kunne hun ikke finde et eneste eksempel. Hellere ikke, da vi spolede tiden tilbage til hendes folkeskoletid. Hun havde altid været den, der skrev sine danske stile på bagerste række i bussen på vej til skolen. Måske kan du genkende det fra dig selv?

Okay. Du ved nu:

  1. At dine tanker og overbevisninger har afgørende betydning for din personlige effektivitet.
  2. At overbevisningen ”Jeg arbejder bedst under pres” er den største effektivitetsløgn, du kan fortælle dig selv.


Her er en udfordring

Prøv de næste 24 timer at lægge mærke til, hvad du går og siger til dig selv. Hvilke tanker og overbevisninger har du egentlig? Hvilke hæmmer din effektivitet? Hvilke støtter din effektivitet? Og… er den største effektivitetsløgn en del af dine 60.000 tanker?