Værsgo! Sådan kommer du godt på ferie (trin for trin-guide)

 

Hvis du gerne vil have en afslappende, stress- og arbejdsfri ferie, så er det nu, du skal sætte ind. Det er nemlig i de her dage og uger, at du ligger fundamentet for at kunne holde helt fri i din ferie. Her får du en trin for trin-guide til, hvordan du får afsluttet løse ender og kommer godt af sted på ferie.

Der er fem trin i guiden.
Hvert trin er afgørende.

Når du følger guiden (og her mener jeg alle fem trin), så lover jeg dig til gengæld, at du får din bedste og mest afslappende ferie. Nogensinde. Ja, det er et lidt kækt løfte, men lad mig sige det med det samme: De fem trin virker!

De fem trin er:

Trin 1: Book (mindst) tre ugers sammenhængende ferie
Hvis du ikke allerede har gjort det, så book tre ugers ferie. Og det er vigtigt, at det er tre ugers sammenhængende ferie. Det tager tid, typisk nogle dage, at geare op og ned, så tager du kun én eller to ugers ferie, har du meget få reelle feriedage, hvor du slapper helt af. Med tre ugers ferie har du tilstrækkelig med tid til at nå at geare ned til ferien og koble helt af.

Trin 2: Lav en liste med opgaver til før og efter ferienTre til fire uger inden du skal på ferie (og det kan meget vel være omkring nu), laver du en liste, du deler op i to kolonner. I den ene kolonne skriver du de opgaver, der skal nås inden ferien, og i den anden skriver du de opgaver, der kan (eller må) vente til efter ferien.Vær yderst realistisk i forhold til, hvad du kan nå, inden du går på ferie. Lav en knivskarp prioritering af dine opgaver: Hvad er absolut vigtigst at få gjort/sat i gang/uddelegeret/undersøgt/afsluttet/fulgt op på/(indsæt selv), inden du går på ferie?Advarsel!Er du urealistisk i din planlægning, vil listen have den stik modsatte effekt. Du vil være stresset op tildin ferie,  din ferie og efter din ferie. Og hvem gider det!? Så gør dig selv den tjeneste at være realistisk med både den tid og energi, du har frem til din ferie.

Hav udelukkende fokus på din før-liste frem til din ferie. Parkér alt andet på din efter-liste – og tag først hånd om det, når du er frisk tilbage fra ferie.

Trin 3: Afsæt sidste arbejdsdag inden ferien til dig selv
For at undgå, at du den sidste dag inden ferien få nye opgaver ind, som du bruger ferien på at stresse over, så sæt den sidste arbejdsdag af til dig selv. Det kan blandt andet gøres ved at sætte telefonen og mailen til at give besked om, at “Jeg er gået på ferie” – og gør det allerede fra morgenstunden den sidste arbejdsdag før ferien. På den måde får du plads til at afslutte dine sidste opgaver i ro, rydde op på skrivebordet og i din indbakke.

Trin 4: Afsæt første arbejdsdag efter ferien til dig selv
Ligesom med det tredje råd, bør du også sætte (mindst) første arbejdsdag efter ferien af til dig selv. Du vil helt naturligt være bagud efter en ferie. Har du planlagt at bruge den første dag til at få et overblik og indhente noget af det forsømte, kan du bedre klare syv nye opgaver og møder. På den måde vil du også tage styringen og ikke blive kastet rundt; det gør dig mere effektiv.

Trin 5: Hold ferie i din ferie
Du har helt sikkert hørt det før. Men lad computeren blive på kontoret, sluk mobilen, lad være at tjekke mailen. Kort sagt: hold ferie i ferien. Fortæl dem omkring dig, at du holder ferie. Slip kontrollen og lad dine kollegaer klare arbejdet, mens du lader op på ferien. Giver du andre muligheden for at kontakte dig, vil de muligvis bruge den, og du føler dig måske forpligtet til at tjekke både mobil og indbakke. Psst! Du kan godt undværes i de få uger. Nyd i stedet din ferie. Jeg er sikker på, at du fortjener det.


God ferie.
God sommer.