Fordybelse – tidens superevne

 

Der er mennesker, som inspirerer mig. Overrasker mig. Imponerer mig. Det kan være kunder, eksperter, sparringspartnere eller folk, som jeg på den ene eller anden måde følger eller støder på i min hverdag. Fælles for dem alle er, at de gør mig nysgerrige. Jeg vil gerne vide mere. Derfor har jeg startet interviewserien “10 spørgsmål til …”.

Hver måned stiller jeg 10 spørgsmål til et menneske, som jeg beundrer.

I denne måned er min gæst Pia Hauge. Pia er foredragsholder, ledelsesrådgiver og ikke mindst ekspert i fordybelse. Lige nu er Pia Hauge bogaktuel med ‘Kontorkoma – Fra støj til fordybelse i dit arbejde‘. En vigtig bog, som dykker ned i, hvordan man styrker og dyrker sin evne til at fordybe sig i sit arbejde. Herudover er Pia Hauge én af de fantastiske speakere på Effekt ’21.

Her er mine 10 spørgsmål til Pia Hauge.
Og hendes 10 tankevækkende svar.


Spørgsmål 1: Hvad er kontorkoma?
Jeg tror, at de fleste kender det og har deres egen oplevelse af det En arbejdsdag fyldt med støj, forstyrrelser, multitasking, korte tidsrum til at håndtere komplekse opgaver er den direkte vej til kontorkoma, da vores eksekutive funktioner kommer under pres. Vi begynder simpelthen at tænke dårligere. Det er naturligvis ikke en klinisk definition, men mit begreb for en mental tilstand udløst af det moderne arbejdsliv.

Kontorkoma er en tilstand, hvor hjernens tænkekraft er nedsat på grund af indre og ydre støj. Man har svært ved at koncentrere sig, og ens arbejde er overfladisk og uoriginalt.

Spørgsmål 2: Fortæl om 3 fejl folk typisk ofte begår, når de vil ud af deres kontorkoma

  • Man tænker ”det kører sgu da meget godt”, så overvejer slet ikke at ændre noget.
  • Man forveksler det at arbejde med at sidde på en stol ved computeren – og overser at hjernen tænker godt andre steder.
  • Man tror, at man skal skrue op for aktivitet, planlægning og timer på pinden. I virkeligheden skal man lægge luft og pauser ind for at øge den kognitive kapacitet, løfte kreativiteten og bevare overblikket.


Spørgsmål 3: Hvad er fordybelse – og hvorfor kalder du det tidens superevne?
Fordybelse er en tilstand, hvor man lader sig opsluge af én enkelt opgave, hvorved al ens viden, erfaring og tænkeevne bringes i spil, så man præsterer sit ypperste.

Fordybelse handler i virkeligheden bare om at have tid og ro til at løse sine opgaver, så man udretter noget meningsfuldt i arbejdstiden. På den måde arbejder man effektivt, man laver noget af høj kvalitet – og man holder den værste stress fra døren.

Fordybelse er en superevne, fordi man forløser sit potentiale som tænkende og skabende mennesker, når man giver hjernen ro til at arbejde i dybden. Den dybe indsigt og dybe innovation bliver eksklusiv i fremtiden, fordi vores samfund på mange måder modarbejder fordybelsen. De mennesker, der formår at fordybe sig vil skille sig ud og bidrage med viden, tanker og ideer af sjælden høj kvalitet.


Spørgsmål 4: Del 5 overraskende fakta om fordybelse

  • Fordybelse er ikke en luksus for folk med god tid. Det er en nødvendighed for folk med lidt tid.
  • Man behøver ikke klippe internet-kablet eller isolere sig i en norsk fjeldhytte. Fordybelse er en vekselvirkning mellem at kigge ud i verden efter inspiration og samle tankerne i sit eget selskab.
  • Fordybelse er ikke noget, man behøver at gå til hos en mindfulness-coach. En dag med arbejdsro og en spændende opgave kan det samme.
  • Fordybelse i arbejdet kan noget særligt i forhold til mental sundhed. Når man fordyber sig i arbejdet, strækker sine evner og udretter noget, man kan være stolt af, så bliver man glad, fordi arbejdet føles meningsfuldt.(i modsætning til at flakse i overfladen og overleve ved at citere fra andres facebook-opslag).
  • Fordybelse kan ikke fikses med 5 minutters stilhed eller meditation. Hjernen har brug for TID + RO + GNIST for at fordybe sig. Det tager simpelthen tid at fordybe sig.


Spørgsmål 5: Fortæl om et fantastisk råd du har givet/modtaget – og et elendigt

  • Et godt råd: ”Køb et gammeldags armbåndsur. Det er ret vildt. Så kan man se, hvad klokken er.”
  • Et dårligt råd: ”Du skal da købe et smart-watch. Så kan alle få fat på dig hele døgnet – og du kan tjekke mails, mens du løber i naturen eller leger med dine børn”


Spørgsmål 6: Hvad er det vigtigste budskab i din bog ’Kontorkoma’ – og hvorfor er det vigtigt?
Mit budskab er, at vi skal tage vores gode hoveder alvorligt. I dag er vores hjerner vores vigtigste arbejdsredskab – og virksomhedernes væsentligste råstof. Derfor er det tankevækkende, at vi på mange måder har indrettet arbejdsrum og arbejdsliv på en måde, der ikke er hjernevenligt. Vi har sammen et stort videns-, innovations- og glædespotentiale, der ikke forløses, fordi vi er i kontorkoma.

Den gode nyhed er, at det er ret små ting, vi skal ændre i hverdagen for at arbejde klogere.


Spørgsmål 7: Hvilke 3 ting spørg folk dig ofte om – og hvad er dit svar?

  • Kan man blive bedre til at fordybe sig? Og ja, det kan man.
  • Er fordybelse ikke sådan noget hippie-halløj, som er ude af takt med en effektiv, digital arbejdsplads? Og nej, det er det ikke. Tværtimod. Det er effektivt at fordybe sig. Fordi man i længden udrette mere af højere kvalitet – og undgår at skabe en masse unødig støj, stress og fodfejl.
  • Kontorkarma, Kontorkaos…. Hvad er det nu bogen hedder? Og kommer der en 2´er? Bogen hedder ”Kontorkoma – fra støj til fordybelse i dit arbejde”. Og Kontorkarma er slet ikke et dårligt bud på en opfølgende titel ifølge mit forlag.


Spørgsmål 8: Giv to konkrete råd til dem, der gerne vil være bedre til at fordybe sig – uanset om de er leder eller medarbejder

  • Sæt fordybelsestid i kalenderen. Ellers bliver det ikke til noget. Bum.
  • Hold hjernepauser. Fokuseret tænkearbejde kræver opladte mentale batterier.


Spørgsmål 9: Hvilke 3 fordybelses-rutiner bruger du selv mest? Og du må gerne beskrive dem så detaljeret, at vi andre bare kan lave en copy/paste

  • Jeg starter dagen med at fokusere på de kognitivt mest krævende opgaver. Det kan være at forberede et foredrag, skrive en artikel eller lave en analyse. I den tid lukker jeg for mails og notifikationer.
  • Jeg sætter autosvar på. Også selvom det bare er for en halv dag. Jeg har også gjort det en uge ad gangen, selvom jeg ikke holdt ferie, fordi jeg skulle have krammet på et krævende projekt. Så kan jeg fokusere med god samvittighed. Kreativiteten stiger, og stressniveauet daler øjeblikkeligt. Denne zone af utilgængelighed skaber for mig hurtigt flow og arbejdsglæde.
  • Jeg forsøger at gøre en ting ad gangen og være nærværende i de ting, jeg laver. Fordi jeg ved, at alternativet er, at jeg begynder at lave fejl, misse detaljer og blive træt. Fx tjekker jeg ikke mails, mens jeg deltager i onlinemøder. Men egentlig synes jeg også, at det er almindelig respekt for andre mennesker og deres tid. Man fornemmer jo i øvrigt med det samme – selv online – når mødedeltagerne er i gang med noget andet.


Spørgsmål 10: Hvad er dit håb for fremtiden, når det gælder fordybelse og vores evne til at fordybe os?
Jeg håber, at virksomhederne tænker fordybelse som et strategisk ledelsesværktøj, så de får det bedste ud af deres medarbejdere – og medarbejderne får et meningsfuldt og glædesfyldt arbejdsliv med mulighed for at sætte deres aftryk på verden.

Kontorkoma indledes med Blixen-citat som måske passende kan afslutte vores snak her: ”Vi må præge livet, mens vi har magt over det”.

 

Vil du vide mere om Pia Hauge?
Det kan jeg godt forstå. Se mere på Pia’s hjemmeside.