Guide: Sådan træffer du den rigtige beslutning

 

Har du svært ved at træffe beslutninger?
Det har jeg. I sådan en grad at det er pinligt.

Det er nødvendigvis ikke det, man forventer af en ekspert i effektivitet.
Men det et immervæk sandheden.

Jeg vejer for og imod.
Positivt og negativt.
Gennemtænker konsekvenser.
Og hvad nu hvis?

Jeg indrømmer det gerne: 
Jeg kan drive mig selv (og andre) til vanvid. 

Jeg kan bruge dage, måneder og år på at vende og dreje alting.
Når beslutningen så først er truffet, har jeg heldigvis (forholdsvist) nemt ved at føre den ud i livet.

Men indtil da:
Holy Moly.

Og mellem os to.
Jeg har flere gange været så desperat, at jeg har været ude i at:

– Kaste en terningen 🎲
– Trække lod 🎩
– Lege skal/skal ikke 🌼
– Gå til en spåkone 🔮

Og i min jagt på den helt rigtige beslutning har jeg flere gange glemt at spørge den, der ligger inde med det bedste svar:

Nemlig;
Mig selv 🙋🏼‍♀️

Så umiddelbart virker jeg måske ikke som den mest oplagte kandidat til at give dig gode råd om, hvordan du træffer (gode) beslutninger. Men netop på grund af min egen kamp, har jeg via Sofia Manning fundet frem til en metode, som fungerer utrolig godt, når jeg sidder med svære beslutninger.

Metoden skaber struktur og ro på de mange tanker, der ofte er forbundet med en svær beslutning. Og jeg tænker, at den også vil fungere godt for dig, hvis du lige nu tumler med en beslutning eller to.

Der er seks trin, du skal følge:

☞ TRIN 1
Lav en oversigt over dine valgmuligheder
Lav allerførst en liste over alle dine muligheder. Tøm hovedet. Det kan være, at du kun har to muligheder (fx Jeg tager jobmulighed 1 eller Jeg tager jobmulighed 2 ), men det kan også være, at du har flere valgmuligheder (fx Jeg tager jobmulighed 1 eller Jeg tager jobmulighed 2 eller Jeg starter min egen virksomhed eller Jeg tager orlov i et år). Lav en grundig brainstorm og skriv alle dine valgmuligheder ned. Det er vigtigt, at du får alle tænkelige scenarier med – og at du beskriver dem så specifikt som muligt. Der er for eksempel forskel på, om du vil tage orlov i 6 måneder eller i et år. Det er to forskellige scenarier – to forskellige muligheder.

TRIN 2
Arbejd nu med én valgmulighed ad gangen – tænk ”for” og ”imod”
Spørg dig selv: Hvad taler lige nu imod denne valgmulighed? Skriv alle dinemod-argumenter ned på et stykke papir, så du kan se dem sort på hvidt. Det er en vigtig del af processen. Spørg derefter dig selv: Hvad taler lige nu for denne valgmulighed? Skriv alle din for-argumenter ned på et stykke papir. Vær igen så konkret som muligt. Når du gør fordele og ulemper konkrete, er de nemmere at forholde sig til.

☞ TRIN 3
Arbejd stadig kun med én valgmulighed ad gangen – lav en prioritering

Prioritér nu de tre ting, som taler allermest imod valgmuligheden. Hvad taler allermest imod denne mulighed? Hvad taler næstmest imod valgmuligheden? Osv. Prioritere derefter – på samme måde – de tre ting, som taler allermest for denne valgmulighed. Osv.

☞ TRIN 4
Arbejd stadig kun med én valgmulighed ad gangen – find løsninger
Overvej hvordan du kan minimere de tre ting, der taler mest imod denne valgmulighed. Tænk kreativt. Skriv konkrete løsningsforslag ned til dig selv. Det er ikke sikkert, at du kan eller skal finde en løsning på alt, men du vil sikkert opdage, at du ofte kan arbejde proaktivt med mange af de ting, der blokerer for en valgmulighed. Store og små tiltag, som du kan iværksætte eller undersøge.

☞ TRIN 5
Gå til næste valgmulighed og gentag trin 2-4
Du er nu klar til at arbejde videre med din næste valgmulighed. Det er afgørende, at du kun arbejder med én valgmulighed ad gangen. Vi bliver ofte forvirret, stresset og ubeslutsom, fordi vi forsøger at jonglere flere valgmuligheder på én gang. Så tilbage til trin 2 med din næste mulighed.

☞ TRIN 6
Træf din beslutning!
Når du har arbejdet med alle dine valgmuligheder, er du klar til at træffe en beslutning. Nu er det nu. Du har gjort dit hjemmearbejde. Du har vejet for og imod. Du har bevidst overvejet dine muligheder og holdt dem op mod hinanden. Du har skabt det bedst tænkelige grundlag for at træffe en bevidst og velovervejet beslutning. Der er kun én ting tilbage: Beslut dig. Giv eventuelt dig selv en tidsfrist, så det ikke trækker ud. Commit dig over for en anden om, hvornår du senest skal havde taget en beslutning.

Er du stadig lidt i tvivl?

Fortvivl ikke.
Det er ganske normalt.

Der vil næsten altid være en snert af usikkerhed i de fleste af os. Vi vil gerne være 100% sikre på, at vi nu også træffer den helt rigtige beslutning. Og det er lige præcis dét, der får os til at gå rundt om den varme grød én million gange. Eller blive helt handlingslammet.

Men sandheden er, at du sandsynligvis aldrig bliver helt sikker.
Der vil næsten altid være en skygge af tvivl: For hvad nu hvis…

Der er ingen garantier her i livet (med mindre du køber en brødrister). Det sidste skridt må du derfor tage i blind tillid til, at du er i stand til at vælge det, der er bedste for dig. Og selvfølgelig er du det.

Skulle du alligevel havde brug for et sidste lille tjek-spørgsmål, inden du endeligt beslutter dig, kan du lade dig inspirere af Debbie Ford, som har skrevet bestselleren The Right Questions – Ten Essential Questions to Guide You to an Extraordinary Life’. Som undertitlen antyder arbejder Debbie Ford med 10 spørgsmål, men det tjek-spørgsmål, jeg har valgt ud til dig, er:

Vil denne valgmulighed føre mig tættere på eller længere væk fra
det liv, jeg inderst inde drømmer om?

For sandheden er, at alle beslutninger du træffer, vil føre dig i én af to retninger:
Enten er du på vej tættere på det, du ønsker dig (et mål eller en tilstand) eller længere væk fra.

Længere er den ikke. Og ja, det er en lidt skræmmende tanke. Vi prøver ofte at bilde os selv ind, at der er valg uden konsekvenser. Eller at vi – hvis vi venter med at vælge – kan undgå konsekvenserne.

Men ikke at vælge, er også et valg.
Og jeg vil klart anbefale et proaktivt, bevidst og gennemtænkt valg.

Har du brug for hjælp til at træffe en beslutning? Så kan vi hjælpe dig. Vi kan ikke tage beslutningen for dig. Vi kan hellere ikke rådgive dig om, hvad vi synes, du skal gøre. Men vi tilbyde dig et forløb, hvor vi guider dig gennem en gennemtestet beslutningsproces (som er mere grundig end den, jeg lige har fortalt om). Vi kan hjælpe dig med hurtigt at få overblik over dine valgmuligheder, opstille fordele og ulemper – og ikke mindst udfordre dig på fastlåste og begrænsende overbevisninger.

Hvor langt tid vi skal bruge, kommer an på hvilken beslutning du skal tage – og hvor mange valgmuligheder, du har. Som udgangspunkt anbefaler vi dog, at vi har minimum tre timer sammen. Fordelt over enten en eller to gange. Alle sessioner foregår over Teams, Skype eller Zoom.

Se mere om priser – og tag en rask beslutning >>